tiistai 17. helmikuuta 2009

16.2.09 Hankijälkeä, pudotettua ja tarkkuutta

Ihanaa, on kevät ja valoisaa! Olin tänään töissä aamuvuorossa ja pääsin kotiin vielä valoisalla. No, treenaamaan pääsin tietenkin vasta pimeällä kun lapset olivat jo nukkumassa, mutta jostakin kummasta syystä aurinkoinen päivä vaikutti energisoivasti illallakin.

Kunnon iltalenkin kierrettyäni tein Nessalle kaksi jälkeä vanhentumaan. Toinen oli noin 100m pitkä, suora keppijälki, kuinkas muuten kuin umpihangessa. Janaa noin 10m. Toinen jälki oli kunnon jälki, noin 300m, 3kulmaa ja 6 keppiä. janaa noin 30 metriä.

Jäljen tallaamisen jälkeen tein Simballe ja Nessalle tarkkuusetsintäruudun, noin 3m x 3m. esineinä kaksi kovamuovista hiussolkea, yksi metallinen hiussolki ja pieni nallepampula. Nessalle aloin työstää esineiden ilmaisua maahanmenemällä. Eli kun merkkasi esineen, käsky maahan. Hienosti nousivat kaikki neljä esinettä. Nessa pysyi lähes koko ajan tallatulla alueella etsimässä, lumi varmasti auttaa.

Simbakin pääsi pikkuesineitä tarkkuusruudusta etsimään. Hienosti nousivat esineet, pari esinettä tosin meinasi tippua lumeen uudestaan ennen luovutusta. Mutta pääasiahan on, että on kivaa.

Tarkkuusetsinnän jälkeen tein Nessalle tallomattomalla pellolla pari pudotetun esineen hakua. Ensin "seurautin" namin kanssa noin 10 askelta ja tiputin esineen, esineen jälkeen käveltiin noin 50 askelta. Hienosti Nessa meni jälkiä pitkin ja toi esineen. Luovutus oli otteeltaan levoton, kun esineenä oli pehmeä hiusdonitsi ja lasten lelu. Toinen pudotettu samoin kuin ensimmäinen. Hyvin Nessa löysi! Näitä täytyy nyt lumisena aikana vahvistaa lisää, sillä koira luonnostaan valitsee kuljetut jäljet. Uskon että tämän vahvistaminen helpottaa tehtävää myös kun maa sulaa.

Tarkkuusetsinnän ja pudotettujen jälkeen jatkettiin lenkkiä ja annettiin jäljen edelleen vanhentua.

Noin tunnin jälkien tekemisen jälkeen päästiin tositoimiin. Eli ensin ajettiin keppijälki. Hyvin Nessa pysyi jäljellä ja nosti lähekkäinkin olevat kepit varman oloisesti. Yhden kepin haju ei käynyt nokkaan, koska yksi jäi nostamatta. Keppisaldo 5/6.

Kunnon jälki meni myös hyvin. Janalla pientä epätarkkuutta kun hangella oli vähän häiriöjälkiä. Otti hyvin oikean jäljen, jäljesti tarkasti ja nosti kaikki kuusi keppiä. Jee!

Eli kyllä, hangessakin voi jäljestää. Näitä ei voi kuitenkaan tehdä paljon, koska voi oppia silmillä etsimään jälkeä, ainakin uskoisin.