lauantai 25. heinäkuuta 2009

23.7.09 Tottista ja esineruutua

Töiden jälkeen suuntasin Sinin kanssa tottistamaan ja esineruutua tekemään Petikkoon. Enemmän aikaahan meillä varmaan kului juoruamiseen kuin treenaamiseen, mutta koska Sinillä on aina uusia ideoita leireiltä ja muilta, ei aika suinkaan mennyt hukkaan.

Ideoita meidän ongelmien ratkaisuun:
  • Yleisesti: lyhyet treenit, jotta pysyy alusta loppuun yhtä korkeassa vietissä, tuodaan kentälle keskittyen ainoastaan ohjaajaan, ei anneta keskittyä koko treenin aikana mihinkään muuhun!!
  • Paikallamakuu: nostatetaan ensin makuuseen viettiä eli jätetään koira, käydään piilon takana ja heti sen jälkeen vapautetaan. Tätä tehdään jonkin aikaa. Kun viettiä nostettu jonkin aikaa, testataan, jos mokaa, palautetaan riittävän selvästi. Heti kun tekee pienen hetken oikein, palkkaaminen. Eli rangaistus riittävän suuri ja palkka heti kun tekee oikein.
  • Seuraaminen: ensin nostattaa seuraamista vaikka pitämällä palkkaa esillä, muutaman treenin jälkeen hihnaan ja sama treeni, tämän jälkeen lisätään haastetta ja pakote jos tiputtaa kontaktin.
  • Nouto: tehdään noutoon ristiriita eli nostatetaan koiraa tulemaan luokse (avustajalla koira liinassa), jätetään kapula, annetaan noutokäsky ja avusta ohjaa kapulalle, palkka kun lähtee tuomaan lujaa. Välillä näitä ja välillä suoria luoksetuloja. Palkka siten, että heitetään ohjaajan taakse koiran suunnasta suoraan linjaan, tällä tavoin ei opi kaartamaan.

Tämän päivän treeneissä Nessan kanssa ensin seuraamista. Toin kentälle keskittyen ainoastaan minuun, tein seuraamista frisbee kainalossa. Vinkkejä: seuraamista välillä lennosta, palkka aina ennen kuin ehtii laskea, välipalkka siten, ettei saa kiinni frisbeestä jotta jatkaminen onnistuu nopeammin. Hyviä pätkiä. Nessa autoon melko pian, jottei väsyisi.

Toisessa pätkässä tasamaanoutoa edellä kuvatulla tavalla eli ristiriidan kautta. Ekalla palkka heti kun otti kapula suussa yhden laukka-askeleen, toisessa odotin jo useamman laukan. Kolmannella toi kapulan vaikka pyysin luokse. Neljännellä Sini astui liinan päälle kun Nessa lähti luoksetuloon. Viides ja kuudes onnistuneet luoksetulot (vaikka liinan päälle astuminen vähän vauhdissa näkyikin ;) ). Vauhtia tuli rutkasti lisää, kiitos vinkeistä Sini!

Esineruutu viereiseen metsään. Kolme Sinin esinettä, molempiin takakulmiin ja keskelle taakse. Nessa löysi kaikki, mutta vauhti oli ekan jälkeen vähän haussa. Tähän mietittiin Sinin kanssa ratkaisua, muttei vielä keksitty.